universitemizde-turizm-haftasi-etkinligi-duzenlendi-etkinlige-sirnak-valisi-sirnak-belediye-baskan

Turizm Haftası nedeniyle Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu tarafından organize edilen ikinci gün programında birçok etkinlik düzenlendi. Sabah Gazetesi yazarı Yavuz Donat’ın da katıldığı “Nuh’un Sofrası Yemek Yarışması” ödül töreni ve “Yemek ve Kültür” konulu panele Şırnak Valisi Birol Ekici’nin yanı sıra Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, Şırnak Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Osman Geliş, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Doğan ve Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Toprak, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Enes Güleç, Bitlis Eren Üniversitesi’nden Öğr. Gör.  Osman Keskin ve Prof. Dr. Yusuf Doğan, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yılmaz Seçim, Şırnak Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Zeki Karaaslan, Güneydoğu Aşçılar Derneği Başkanı Serdar Atabey ve çok sayıda kurum temsilcisi, akademisyen ile öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Turizm ve Otel İşletmeciliği Müdürü Doç. Dr. Sedat Çelik yaptı. Turizm Haftası etkinliklerine destek veren; Şırnak Valiliğine, Şırnak Belediyesine, Şırnak Üniversitesi Rektörlüğüne, Şırnak Profesyonel Aşçılar Derneğine, Güneydoğu Aşçılar Derneği ve jüri üyelerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Doç. Dr. Çelik, Şırnak’ın büyük bir turizm potansiyeline sahip olmasına karşın gerek kamu kurumların ve gerekse de turizm acentelerin bunun yeterince farkına varamadıklarına dikkat çekti. Doç. Dr. Çelik, bu sorunu Şırnak Turizm Vizyonunun hazırlanması ve turizmle ilgili bütün izin veya çalışmaların bir merkezden yürütülmesi için Şırnak Turizm İl Konseyi’nin kurulması gerektiğini vurguladı.

Ardından katılımcılara hitabeden Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, Şırnak’ın Irak, Suriye ile sınır olması, İran ile de çok yakın bir mesafede olması nedeniyle uluslararası ticaret kapasitesinin çok yüksek olduğunu, bunun yansıra gerek doğa ve gerekse de inanç turizmi bakımından çok yüksek potansiyele sahip olduğunun altını çizerek; “Üniversite olarak ilimizin ihtiyaç duyduğu hemen her alanda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Şırnak’ın turizm, ticaret, sanayi, tarım ve hayvancılık, balıkçılık, seracılık konularında envanterlerini çıkardık. Tüm ilçelerimizde ilçeyi konu edinen spesifik uluslararası sempozyumlar düzenledik. En son Güçlükonak ilçemizde sempozyum düzenlememiştik, onu da bu yıl düzenliyoruz. Her yıl düzenli olarak Valiliğimizin öncülüğünde Uluslararası Cudi-Cup Tenis Turnuvasını uluslararası sporcuların katılımıyla gerçekleştiriyoruz. Diyarbakır denildiğinde “Peygamberler ve Sahabeler Şehri” akla geliyorsa ve Kur’an-ı Kerim ve diğer kutsal kitapların da işaret ettiği Hz. Nuh’un tufan sonrası karaya ilk ayak bastığı ve yaşadığı şehir olan Şırnak’ı da “Peygamber Şehri” olarak tanıtmak gerektiğine inanıyorum. Kutsal metinlere göre tüm insanlığın ana vatanı Şırnak’dır (Şehr-i Nûh). Bunun yanı sıra Şırnak’ta birçok keşfedilmemiş doğal güzellikler ve dağlar-nehirler var. Şırnak çevresinde bulunan dağlarda dağ sporları, tabiatı harika olan dağ zirvelerinde zirve forumları düzenlenebilir. Burada yapmamız gereken bu güzel dağlarda uygun tesisler oluşturmaktır.  Bunun yanı sıra Habur Gümrük Kapısı gibi uluslararası ticaretin çok fazla olduğu sınır kapımız ve Gabar Petrolleri mevcut. Usta Gazeteci Sayın Yavuz Donat yıllar önce de şehrimizi ziyaret etmişti. En problemli dönemlerde bile hep umut bahşeden yazılar yazdı. Evet, aradan yıllar geçti ve biz son 20-30 yılda birçok badire atlattık ve şimdi daha güçlü bir şekilde yolumuza devam etmek istiyoruz. Sayın Donat o zaman da bizimle idi, şimdi de. Sözlerime son verirken katılımlarınızdan dolayı tüm içtenliğimle teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka ise Şırnak’ın haritaya bakılıp sıradan bir il olduğu kanısının son derece yanılgılı olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Şırnak ve insanı bir tarihtir, bir kültürdür. Biz, her milletten her dinden, her kültürden insanların bir arada birlikte yaşadığı ve birbirine derin saygı duyduğu bir şehiriz. Aynı zamanda doğaya aşık bir şehiriz. Yemeklerimiz sadece karın doyurmaz, bizim yemeklerimizde nenelerimizin harcı vardır, onların duaları vardır. Şırnak’ın yemeklerinde misafirini baş tacı yapmak vardır. Bizde lokma paylaşmak, gönül paylaşmaktır.”

Programın final konuşmasını ise Şırnak Valisi Birol Ekici yaptı. Vali Birol Ekici, geçmiş yıllarda ulus devletlerin ön plana çıktığını ancak globalleşme ile artık şehirlerin öncelendiğinin altını çizerek, “bu bakış açısıyla bizlerde Şırnak’ı yükselen şehirler arasına sokmak için büyük çabalar göstermek zorundayız. Dikkatinizi çekmek istiyorum; şu an bir güvenlik toplantısı etkinliğinde değiliz, turizm etkinliğindeyiz. Bu da gösteriyor ki ilimiz artık onun gelişimini engelleyen sorunlardan kurtulmuş ve bu doğrultuda ilerlemektedir. İlimiz turizm potansiyeli açısından Antalya ile Muğla ile veya İstanbul ile yarışacak durumdadır. Üstelik ilimizdeki güvenlik sorunları diğer illerden daha düşüktür. 2023 yılında ilimiz yüzde 44 büyüme oranı ve 7,9 işsizliğin düşme oranı büyük bir ivme kazandı. Petrol sahalarının ve sondajlarının büyütülmesi, uluslararası ticaret kapasitesi, devasa seracılık projeleri gibi birçok çalışmamız var. Bunların yanı sıra Cehennem Deresi’nde seyri teras inşa ediyoruz. Ayrıca Cudi Dağı’nın tepesinde bir camii inşa ediyoruz. Bunların ötesinde Şırnak’ın en önemli özelliği misafirperverliğidir. Şırnak’a bakan düzeyinden tutun, turistik amaçla gelen bütün misafirlerimizi Şırnaklılar evlerinde misafir etmektedir. Ben, bu toplantıyı düzenleyen bütün kurum ve bireylere teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Şırnak Tanıtım Videosu gösterildi. Ardından da “Nuh’un Sofrası Yemek Yarışması” ödül töreni gerçekleştirilerek toplu fotoğraf çekimi ile bitirildi.

“Nuh’un Sofrası Yemek Yarışması” ödül töreni etkinliğin bitmesinin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, duayen gazeteci Yavuz Donat’a havuz başında üniversitemize ait yayınları hediye etti. 

27/10/46 |  Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


جميع المعلومات والمستندات والصور الفوتوغرافية ومقاطع الفيديو والصور والنصوص وما إلى ذلك موجودة على صفحات الويب الخاصة بنا. لا يجوز استخدام كل المحتوى دون الحصول على إذن وذكر المصدر.خلاف ذلك: سيتم اتخاذ الإجراءات القانونية والجنائية في نطاق القانون رقم 5846. جميع الحقوق محفوظة لجامعة شرناق.